Mintmuffins

Muffins med smak av mint som bara smälter i munnen!
 
 
Mintmuffins (20-25 st)

 

Detta behövs:

 

50 gram smör
50 gram mörk choklad (70%)
1 ägg
1 ¼ dl socker
½ dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1 tsk kakao
½ ask after eight (100 gram) eller 100 gram marabou mörk choklad med smak av mint

 

Gör såhär:


Ugn: 225 grader

1. Smält smöret och chokladen i en kastrull.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd till sist i smörblandningen. Rör om ordentligt.
4. Fyll smeten till 2/3 i små muffinsformar. Bryt after eight i bitar och lägg på muffinsen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Låt svalna.


Tigermuffins med chokladfrosting

Muffins med smak av apelsin och choklad toppade med en läcker frosting i choklad.

 


Tigermuffins med chokladfrosting (12-14 st)


Detta behövs:

1 apelsin
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl naturell yoghurt
2 msk kakao

Chokladfrosting


60 gram smör
100 gram philadelphiaost
3 msk kakao
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker


Gör såhär:

Ugn: 175 grader

1. Riv skalet från apelsinen.
2. Vispa smör, socker och apelsinskal poröst. Tillsätt äggen ett och ett. Fortsätt vispa.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smörsmeten tillsammans med yoghurten.
4. Häll 1/3 av smeten i en skål och tillsätt kakao.
5. Fyll formarna till hälften med den ljusa smeten och fyll på med chokladsmeten till 2/3 av formen är fylld. Dra med en gaffel så att muffinsen blir marmorerad.
6. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter
7. Blanda ihop chokladfrostingen och låt stå i kylskåpet en stund.
8. När muffinsen har kallnat så kan du stryka över chokladfrostingen och dekorera!


Äpple-minisar

Små och söta smulpajer i portionsformer med smak av äpple och kanel. Bra om man inte vill göra en stor paj!

 

 

Äpple-minisar (6 port)

 

Detta behövs:

50 gram smör
3/4 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1 msk socker
2 äpplen

Lite kanel
Kesella vanilj eller glass

 

Gör såhär:

Ugn: 225 grader

 

1. Smält smöret.
2. Rör ner de torra ingredienserna i smöret.
3. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg sedan ner dem i 6 små portionsformer som tål värme eller en stor ugnssäker form.
4. Strö på socker och kanel och fördela sedan degen över äpplena.
5. Grädda i ugnen 15-20 minuter.
6. När pajerna har svalnat lite, servera med kesella vanilj eller glass!

Pasta Vongole á la Linda

Pasta Vongole är en italiensk pastarätt full med godsaker, men ingenting att äta för en som inte gillar skaldjur. Det här är min verison!
 
 
Pasta Vongole á la Linda (4-6 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 kg nätmusslor
16 räkor
1 dl torrt vitt vin
lite fiskbuljong
1 klyfta vitlök
1 schalottenlök
spagetti/pasta
 
Tomatsås:
 
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
1 burk körsbärstomater
1 tsk strösocker
salt
peppar
salvia
 
Gör såhär:
 
Tomtatsås:
 
1. Skala och finhacka vitlök och lök. Stek i olivolja tills det mjuknar.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in i löken. Häll på tomaterna och koka ca 5 min. Krydda med socker, salt, peppar och salvia. Låt stå.
 
Musslorna:
 
1. Skölj och knacka på musslorna.
2. Ta en stor kastrull. Häll i vinet, fiskbuljon, vitlök och lök. Hetta upp.
3. Häll i musslorna och lägg på ett lock. Värm upp tills musslorna öppnar sig. De musslor som inte öppnar sig ska man kasta.
4. Häll av buljonen och lägg musslorna i tomatsåsen.
5. Skala räkorna och lägg i.
 
Pasta:
 
1. Koka pasta efter hur många personer ni är. Se anvisningar på paketet.
 
Blanda pasta, musslor, räkor och tomatsås.

Purjofisk i fin form

Inte min favoritfisk men den är nyttig och bra. Lime kan uteslutas om man inte är alltför förtjust i det. Äggen blir pricken över i:et.

 
Purjofisk i fin form (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 purjolök
2 röda paprikor, strimlade
200 g körsbärstomater, halverade
600 g vit fiskfilé, t.ex. flundra eller spätta
salt och peppar
rivet skal och saft av en lime
1 dl fiskbuljong
2 tsk flytande smör eller olja
 
Garnera med:
2 hårdkokta, hackade ägg
lite dill
 
Servera med:
600 g kokt pressad potatis
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ugnssäker form och lägg purjo, paprika och tomater i.
3. Krydda fisken med salt, peppar och limeskal och lägg den ovanpå grönsaksblandningen. Häll över limesaft och buljong. Droppa matfettet över.
4. Täck formen med folie och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.
 
 
 
 
 

American pancakes

Amerikanska pankakor äts ju ofta till frukost i USA men också överallt världen runt. Dessa innehåller både socker och andra onyttigheter men det finns förstås flera varianter som också kan vara nyttiga. Mina serveras med ljuvlig vaniljglass och färska hallon. Receptet ger ca 6-10 pannkakor beroende på hur stora man gör dem.
 
 
American pancakes (6-10 st)
 
Detta behövs:
 
1 ägg
2,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljsocker (0,5 msk för mer vaniljsmak)
2 msk smör
 
Till servering:
 
färska hallon eller annan frukt
vaniljglass
 
Gör såhär:
 
1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke.
2. Smält smöret och häll i bunken.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan ner dem i mjölkblandningen.
4. Stek små pannkakor (10 cm) i smör eller neutral olja

Fetagratinerad scampi i tomatsås

Ett underbart gott recept för den som älskar skaldjur och fetaost. I mindre portioner fungerar det bra som förrätt men detta recept ger 4 normala portioner.
 
 
Fetagratinerad scampi i tomatsås (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
4 tomater i bitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater, 425 gram
1 dl basilikablad
2 msk tacosås
salt och peppar
400 g rå eller kokt scampi eller räkor
200 gram feta, 10 &

Serveras med:
Fralla med ost
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med lök, vitlök, vin, tomatkross, basilikablad och tacosås. Sjud under lock ca 15 min. Krydda.
3. Vänd ner scampin. (Om scampin är rå - sjud några minuter till.
4. Fördela i formar. Smula över fetan. Gratinera några minuter tills fetan fått fin färg och allt är genomvarmt. Servera med fralla.

Klassiska scones

Sugen på något gott? Scones är ett bra och snabblagat mellisalternativ. Serveras rykande varma tillsammans med ost och god marmelad.
 
 
Klassiska scones (4 personer)
 
Detta behövs:
 
3 dl mjölk
100 gram smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
OBS! Receptet kan halveras!
 
Till servering:
ost, marmelad, te, varm choklad
 
Gör såhär:
 
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
2. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
3. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte för mycket.
4. Dela degen i 4 bitar och platta ut till runda kakor. Skär 2 skåror i varje kaka och nagga sedan kakorna med en gaffel.
5. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 250 grader i ca 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

RSS 2.0