Fiskgryta med saffran och vitt vin
En ljuvlig fiskgryta med saffran och vitt vin.
Fiskgryta med saffran och vitt vin (4-6 portioner)
Detta behövs:
4 portioner fryst laxfile
200 g frysta räkor
8 potatisar
2 morrötter
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1/2 purjolök
1 fänkål
1 påse saffran 0.5 g
3 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater (400 g)
3 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 msk skaldjursfond
Torkad timjan
Salt
Peppar
Olja
Creme fraiche till servering
Gör såhär:
1. Skala och hacka potatis, lök, vitlök, morötter, purjo och fänkål i mindre bitar.
2. Fräs vitlök, lök och purjo i olivolja i 2-3 minuter i en stor kastrull. Mortla saffran med lite salt och tillsätt det och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
3. Tillsätt morot, fänkål, potatis. Låt fräsa med.
4. Tillsätt vin, tomater, vatten, båda fonderna, timjan salt och pepper. Låt småkoka (6/12) under lock i ca 30-35 minuter eller tills grönsakerna har mjuknat.
5. Skär fisken i 2-3 cm stora kuber. Lägg i fisken i grytan. Låt koka med på svag värme i ca 5 minuter tills fisken är klar.
6. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och servera med creme fraiche.