Kladdig kladdkaka med nougattäcke

Det här receptet är lika enkelt som en vanlig kladdkaka, fast dubbelt så gott och med extra mycket choklad! Perfekt till fikat mitt i veckan!
 
 

Kladdig kladdkaka med nougattäcke (10-12 bitar)

 

Detta behövs:

75 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
100 gram nougat
Lite Odense chokladknappar

 

Gör såhär:
 

Ugn: 150 grader

1. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter.
2. Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
3. Smält smöret i en kastrull och häll i det i smeten. Tillsätt till sist mjölet.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara tungt gungig när den tas ut ur ugnen.
5. Hyvla nougat på den varma kladdkakan och låt den smälta. Pensla ut nougaten för ett jämnare resultat.
6. Strö över lite chokladknappar. 
7. Servera med glass, grädde eller frukt.


Köttfärssoppa med tacosmak

Tacosmak är inte bara gott till tacos utan även till andra rätter, som t.ex. den här soppan! Receptet är väldigt väldigt enkelt och alla kan göra det, till och med jag som precis har börjat lära mig laga mat!
 
 
Köttfärrsoppa med tacosmak (4-5 personer)
 
Detta behövs:
 
400 gram nötfärs
4-5 potatisar (ca 400 g)
2 morötter (ca 200 g)
smör till grytan
8 dl vatten
3 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar
1 förpackning krossade tomater (500 g)
2 msk tomatpuré
1 påse tacokrydda (40 g)
 
Till servering:
2 dl matyoghurt
Bröd (jag använde tunnbröd)
 
 Gör såhär:
 
1. Skala och dela potatisarna och morötterna i bitar.
2. Hetta upp en gryta med smör och fräs färsen. Rör om HELA tiden så att den inte bränner fast!
3. Tillsätt potatis och morrötter och fräs ytterligare 5 minuter.
4. Häll på vatten, kalvfond, krossade tomater, tomatpuré och tacokryddan. Koka upp och låt soppan sjuda i 10-15 minuter eller tills potatisen och morötterna har mjuknat.
5. Servera med en klick matyoghurt och bröd.

Väldigt enkel efterrätt med frukt och glass

Det här är nog den lättaste efterrätten jag vet. Den tar bara några minuter att slänga ihop, det är bara 3 ingredienser som är lätta att komma ihåg och den passar alla åldrar, barn som vuxen! Dessuom är den inte så "fet" heller. Perfekt mitt i veckan eller som en topping på en trevlig lördagskväll!
 
 
Väldigt enkel efterrätt med frukt och glass (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 paket Sia vaniljglass (0,5 liter)
1 burk Del Monte frukt coctail
1 påse Odense chokladknappar (mörk, ljus eller vit choklad)
 
Gör såhär:
 
1. Fördela glass och frukt coctail i 4 olika portionsskålar.
2. Strö lite chokladknappar över.
3. Njut!

Cornflakesdrömmar

Drömmar är gott och med lite cornflakes i blir dessa kakor ännu godare. Söta, smuliga och knapriga. Gott!
 
 

Cornflakesdrömmar (20 st)

 

Detta behövs:

50 gram smör
1dl socker
1dl matolja
2 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ krm hjortronsalt
1 dl cornflakes

Gör såhär:

Ugn: 150 grader

1. Rör ihop allt utom cornflakes.
2. Krossa cornflakes i handen och tillsätt dem i smeten.
3. Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, eller tills de har fått färg. 


Ugnsbakad lax med sesamfrön och nudelwok

Lax passar både till vardags och fest. Det är realtivt billigt och rätten går hyffsat snabbt att göra!
 
 
Ugnsbakad lax med sesamfrön och nudelwok (4 portioner)
 
Detta behövs:

4 portionsbitar lax
lite smör till formen
teriyakisås
sesamfrön
1/2 påse wokgrönsaker (ca 450 gr)
1 paket äggnudlar (250 gr)
olja att steka i
1/2 tsk salt
soya
sweet chili sås
 
Gör såhär:
 
Ugn: 175 grader
1. Smöra en ugnssäker form.
2. Lägg i 4 portionsbitar lax i formen.
3. Pensla laxbitarna med teriyakisås och strö på lite sesamfrön
4. Lägg in laxen mitt i ungen i ca. 15 minuter.
5. Fräs wokgrönsakerna i olja till de har tinat.
6. Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Häll i 1/2 tsk salt och låt koka i ca. 4 minuter.
7. Häll av vattnet i ett durkslag och lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Häll på de wokade grönsakerna och soya och sweet chilisås efter smak.

Frallor med soltorkade tomater

Vanliga vita, färska frallor är gott till frukost men till lunch/ middag kanske man vill ha lite mer smak och variation? I denna varitant valde jag att använda mig av soltorkade tomater.
 
 
Frallor med soltorkade tomater (ca 12 st)
 
Detta behövs:

5 dl vatten
50 gram jäst (1 pkt)
2 msk olja
1,5 tsk salt
1 msk socker
ca 11 dl vetemjöl special
3 dl hackade soltorkade tomater (ca 50-75 g)
 
Gör såhär:
 
1. Lös jästen i vattnet (37 grader) och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Häll i mjölet sist.
2. Arbeta i en maskin till en smidig och elastisk deg.
3. Låt jäsa i bunken övertäckt med en handduk i ca 1 timme.
4. Dela degen i ca 12 bullar och rulla dem runda.
5. Sätt av på plåt och låt jäsa under duken i ca 45 minuter.
6. Sätt in i ugnen på 225 grader i 7-11 minuter.

Lemonad ½ liter

En svalkande och uppiggande drink är alltid gott. Med detta recept kan man välja hur söt eller sur man vill att lemonaden ska vara.

 

 

Lemonad (0.5 liter)

 

Detta behövs:

1 dl färskpressad citronjuice (2 citroner behövs)
4 dl vatten
sockerlag efter smak
isbitar

Gör såhär:

1. Blanda citronsaft och vatten i en kanna.
2. Rör i sockerlag (gör den genom att blanda hälften hett vatten, hälften socker, röra om och sedan låta blandningen svalna) och smaka av till önskad sötma.
3. Häll upp i glas med isbitar och sugrör.


Skojiga nonstopkakor

Att baka är det roligaste som finns! Och att baka kakor och bakverk med färg gör det ännu roligare. Idag tänkte jag tipsa om världens bästa och godaste kakor som passar för alla åldrar men kanske allra mest på barnkalaset. Söta och goda är dom i alla fall och fylliga med choklad och kärlek! ♥
 
 
Skojiga Non-stop kakor (30 st)
 
Detta behövs:

125 gram smör
3 dl socker
2 st ägg
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 påse non-stop
 
Gör såhär:
 
Ugn: 175 grader

1. Blanda smör, socker, ägg och vaniljsocker i en matberedare så att det blir en krämig smet.
2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda ordentligt så att det blir en seg massa.
3. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.
4. Rulla en liten boll av degen och platta sedan ut den till en kaka. Se till att ha lite mellanrum mellan kakorna eftersom att de flyter ut vid gräddningen. Lägg 15 kakor på en plåt och 15 kakor på en annan.
5. Tryck i 5 st non-stop på varje kaka.
6. Grädda kakorna mitt i ungen i ca 12-15 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.

Vegetarisk lasagne

En vegetarisk lasagne tycker jag är mycket godare än en lasagne med kött i. Med purjolök, keso och spenat blir denna lasagne en stor hit!
 
 
Vegetarisk lasagne  (8- 10 portioner)
 
Detta behövs:
 
Gröna hårda lasagne plattor
1 stor burk keso
1 matlagningsgrädde
1 burk krossade tomater
1 påse färsk spenat (kan uteselutas)
3 purjolökar
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl tomatpuré
smör att steka i
riven ost
basilika (färsk eller torkad)
salt
peppar
 
 
Gör såhär:
 
1. Bryn den färska spenaten i lite smör.
2. Strimla och bryn purjon. Häll i krossade tomater, basilika, salt, peppar, matlagningsgrädde och tomatpuré. Låt koka ihop.
3. Ta fram en stor ugnssäker form och smöra den lite. Lägg lite av röran i botten, varva med lasagneplattor, röra, keso och avsluta med riven ost.
4. Grädda i ugnen i 250 grader i ca 30 minuter.

English breakfast

English breakfast är ganska mättande så jag tänkte häromdagen "Men det blir ju en perfekt middag". Så denna rätt kan alltså ätas både till frukost, lunch och middag. Väldigt enkelt och väldigt gott!
 
 
English breakfast (4 personer)
 
Detta behövs:
 
1 paket köttbullar (frysta eller färska)
1 litet paket prinskorv
1 paket bacon
4 ägg
1 burk färdig kokt potatis - "burk potatis" kallar vi det
grillkrydda
 
Gör såhär:
 
1. Skär potatisen och korven i bitar.
2. Dela baconpaketet på mitten med en kniv.
3. Stek potatisen och krydda med lite grillkrydda.
4. Stek köttbullarna, korven och bacon.
5. Torka ev. av pannan lite och stek 4 ägg. Jag valde att vändsteka äggen.
Lägg upp på fat och servera!

Knäckigt god äppelkaka

Detta recept hittade jag hos Alltommat. Det är väldigt enkelt men ger en väldigt god kaka. En av de godaste äppelkakorna jag har gjort hittills!
 
 
Knäckigt god äppelkaka (ca. 8 bitar)
 
Detta behövs:

1 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gram smör
2-3 fasta syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk strösocker
 
Till servering:
2 dl vaniljsås/ glass
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Rör till en jämn smet.
3. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant (28 cm). Bred ut smeten.
4. Skölj, kärna ur och klyfta äpplena tunt. Stick ner klyftorna i smeten. Pudra över socker och kanel. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter tills den har stannat i mitten. Prova med en sticka.
5. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Snabba frallor med solroskärnor

Enklare bröd får man leta efter! Ett gott och hembakat bröd som doftar ljuvligt.
 
 
Snabba frallor med solroskärnor ca. 20 st
 
Detta behövs:

75 g jäst (1,5 pkt)
50 g smör
5 dl vatten
1/2 msk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl special
 
vatten till pensling
solroskärnor

Gör såhär:

1.Smula jästen i en degbunke.
2.Smält smöret, häll i vattnet och värm tills det är 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp.Häll i socker och salt.
3,Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Knåda degen för hand i 5 minuter.
4.Dela degen i 20 bitar. Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
5.Pensla dem sedan med lite vatten och strö över solroskärnor.
6.Grädda frallorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 7 minuter.
6. Låt bullarna svalna.
 
Frallorna går att frysa!

Enklaste fisksoppan

Med få och goda ingredienser kan man få till en enkel och dundergod soppa! Just den här soppan är väldigt krämig, har bra och tydliga smaker och är absolut en hit för alla som gillar fisk!

 
Enklaste fisksoppan (4-6 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 pkt fryst torsk
1 purjolök
3 morötter
1 msk smör till stekning
En nypa salt och peppar
3 msk tomatpuré
2 buljongtärningar (fisk)
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
 
Topping
1 klick matlagningsyoghurt
Brödkrutonger
 
Serveras med baguette
 
Gör såhär:
 
1. Skölj purjolöken noga och skär den i tunna skivor (halvmånar). Skala och riv morötterna på grövsta sidan av ett rivjärn. Hacka vitlöken i små bitar.
2. Ta fram en rymlig gryta och sätt plattan på högsta värme. Lägg i en klick smör och när ljudet från smöret tystnat sänker du värmen till hälften.
3. Fräs purjolök, morötter och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré, biljong, vatten och matlagningsgrädde. Låt det småkoka i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär fisken i kuber. Lägg ner fisken i soppan och koka försiktigt i 7-10 minuter.
6. Toppa med en klick yoghurt och lite krutonger. Servera med bröd.

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0