Pasta med mozzarellasås, tomat och sparris

En simpel lunch som man lätt slänger ihop på kort tid! God och smakrik vegetarisk rätt. Värmer gott i magen! 


Pasta med mozzarellasås, tomat och sparris (2 portioner) 

Detta behövs: 

Pastaskruvar för 2 personer 
1 paket mozzarella- och sheddarsås (pulver + 3 dl mjölk) 
3 tomater, hackade 
2 vitlöksklyftor, pressade 
Några gröna sparrisar
Smör att steka i
Salt och peppar 

Gör såhär: 

1. Koka pastan med salt. 
2. Koka upp såsen (pulver + mjölk). 
3. Stek sparris, tomater och vitlök i smör i några minuter. De ska mjukna. Smaka av med salt och peppar. 
4. Servera pastan med såsen och grönsakerna. Njut! 

Tomatsoppa med risoni

Vardagssoppan nummer ett! Klar på 20 minuter. 



Tomatsoppa med risoni (4 portioner) 

Detta behövs:

1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
4 färska tomater 
1 stor burk krossade tomater 
2 msk tomatpuré 
1 grönsaksbuljongtärning 
5 dl vatten 
Salt peppar basilika chilipulver efter smak
1 dl vispgrädde 
1.5 dl okokt risoni
Smör att steka i 

Gör såhär: 

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite smör. 
2. Skär tomaterna i små tärningar. Blanda lök, vitlök, krossade tomater, tomater, tomatpuré, grönsaksbuljong och vatten i en stor kastrull. Låt koka under lock i 10 minuter. Smaka av med kryddor. 
3. Mixa allt med stavmixer till en slät soppa. Späd med grädde för att få soppan krämig. 
4. Koka risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Häll i risonin i tomatsoppan.



Pasta all'arrabbiata (stark tomatsås)

Pasta med en god, stark tomatsås med smak av chili, bacon och basilika. 

Pasta all'arrabbiata (stark tomatsås) (4 portioner) 

Detta behövs:

Ett paket färsk pasta (paolos) 
7 msk olja 
2 hackade vitlöksklyftor 
1 paket bacon skuret i fina strimlor 
2 burkar (a 400 g) hela skalade tomater 
1/2-1 tsk krossad torkad chilipepparfrukt 
Salt 
1/2 kruka basilika, hackad
3 msk riven parmesanost 

Gör såhär: 

1. Häll 6 msk av olivoljan i en stekpanna. Lägg i vitlöken och fräs den lite. 
2. Lägg i strimlorna av baconen. Låt dem få fin färg. 
3. Tillsätt de konserverade tomaterna, chilipepparn och lite salt. Minska värmen och sjud till tomaterna har kokat ihop och skiljts från oljan ca 30-40 minuter. Lyft pannan från värmen. 
4. Koka upp vatten med salt och lägg i pastan. Koka i 5-7 minuter. Rör om väl. 
5. Sätt tillbaka pannan på medelvärme och lägg i basilikabladen. 
6. Häll av pastan. Blanda pastan med såsen. Rör i den återstående olivoljan och den rivna osten. Smaka av med salt, kryddor och parmesan. 

Tekakor med vetekli

Lite vetekli i degen gör kakorna extra goda och nyttiga. Ost och grönsaker är bra och mättande pålägg. Goda frukostfrallor! 



Tekakor med vetekli (15-20 st) 

Detta behövs: 

100 g smör 
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt 
1 tsk socker 
2 dl vetekli 
1,2 l vetemjöl (spar 2 dl till utbak) 

Gör såhär: 

1. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölk. Låt det bli fingervarmt ca 37 grader. 
2. Smular ner jästen i en degbunke. Lös upp den med lite av degspadet. Häll i resten av vätskan samt salt, socker, vetekli och vetemjöl. Arbeta degen väl. Låt den jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter. 
3. Ta ut och kavla degen på bordet till en ca 1 1/2 cm tjock kaka. Markera med t.ex. en tekopp (10 cm i diameter) och skär ut tekakor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt dem jäsa ca 30 minuter. 
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 250 grader i 7-8 minuter. 

Potatis- och purjolökssoppa

En snabblagad middagsfavorit! 



Potatis- och purjolökssoppa (4 portioner) 

Detta behövs: 

5 potatisar
1 purjolök 
2 st grönsaksbuljongtärningar 
5 dl vatten 
5 dl mjölk
2 dl créme fraiche 
Salt
Peppar
Mycket torkad dragon 
Citronpeppar 
Torkad basilika 
Medelhavsmix 
Smör att steka i 

Gör såhär: 

1. Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolök i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, kryddor, buljong och vatten. Låt soppan koka under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då. 
2. Vispa eller mosa sönder soppan. Häll i mjölken och 1,5 dl créme fraiche. Spar lite till garnering. Låt soppan koka upp. Smaka av med mer kryddor om det behövs. 


Indisk linssoppa "mulligatawny"

En vegetarisk linssoppa med mycket smak. 



Indisk linssoppa "mulligatawny" (4 portioner) 

Detta behövs:

1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
1 morot 
10 cm purjolök 
1/2 röd chili
3 dl torkade röda linser 
1 msk curry 
1 kanelstång 
1/2 krm malen kardemumma
1 1/2 msk olja 
13 dl vatten 
2 tsk salt 
1 burk kokosmjölk (400 ml) 
2 msk citronjuice 
Turkisk yoghurt till servering 

Gör såhär: 

1. Hacka lök, vitlök, purjo, morot, chili i mindre bitar.  
2. Fräs allt i oljan i en stor kastrull i 5 minuter utan att det tar färg. 
3. Rör ner curry, salt, kanel, kardemumma, linser och vatten. Koka upp och låt koka under lock på svagare värme i 20 minuter. 
4. Ta från plattan. Ta upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer. 
5. Tillsätt kokosmjölk och citronjuice.
6. Servera soppan med turkisk yoghurt. 

RSS 2.0