Lax- och spenatpaj

En väldigt god paj med lax och spenat. Fräscht och nyttigt med créme fraiche istället för grädde!
 
Lax- och spenatpaj (4-6 portioner)
 
 
Detta behövs:
 
Pajdeg:
 
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk vatten
 
Fyllning:
 
1 påse färsk babyspenat (100 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g varmrökt eller gravad lax
2 dl riven ost, gärna stark, t.ex västerbottenost
3 dl créme fraiche
3 ägg
salt och peppar
olja att steka i
 
Sallad till servering
 
Gör såhär:
 
1. Blanda mjöl och smör och arbeta ihop en smulig deg. Tillsätt lite vatten så degen tar ihop. Detta görs enklast i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
2. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt grovhackad spenat och låt det fräsa ihop. Fördela det sedan i pajskalet.
3. Dela laxen i mindre bitar, lägg det och riven ost i pajen. Vispa ihop créme fraiche, ägg, salt och peppar. Tänk på att både laxen och osten är ganska salt.
4. Häll därefter blandningen över det andra i formen.
5. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajen fått fin färg. Servera med sallad. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0