Lax- och spenatpaj

En väldigt god paj med lax och spenat. Fräscht och nyttigt med créme fraiche istället för grädde!
 
Lax- och spenatpaj (4-6 portioner)
 
 
Detta behövs:
 
Pajdeg:
 
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk vatten
 
Fyllning:
 
1 påse färsk babyspenat (100 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g varmrökt eller gravad lax
2 dl riven ost, gärna stark, t.ex västerbottenost
3 dl créme fraiche
3 ägg
salt och peppar
olja att steka i
 
Sallad till servering
 
Gör såhär:
 
1. Blanda mjöl och smör och arbeta ihop en smulig deg. Tillsätt lite vatten så degen tar ihop. Detta görs enklast i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ugnen i 200 grader i 10 minuter.
2. Finhacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt grovhackad spenat och låt det fräsa ihop. Fördela det sedan i pajskalet.
3. Dela laxen i mindre bitar, lägg det och riven ost i pajen. Vispa ihop créme fraiche, ägg, salt och peppar. Tänk på att både laxen och osten är ganska salt.
4. Häll därefter blandningen över det andra i formen.
5. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter, eller tills pajen fått fin färg. Servera med sallad. 

Dumlekakor

Sega och goda dumlekakor. Söta som socker! 


Dumlekakor (24 st) 

Detta behövs: 

200 g smör
1 dl socker 
3 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljpulver 
12 dumlekakor 
24 aluminium formar 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl till en deg. 
3. Rulla 24 kulor av degen. Placera kulorna i aluminiumformarna. Skär dumlekolorna i hälften och placera 1/2 dumlekola i varje kula. Tryck ner kolan lätt så att degen trycks ut i formen. 
4. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna på ett galler. 

Koka kronärtskocka

Ett väldigt gott tillbehör till maten. Eller som en liten förrätt. Med smak av sommaren! 
 
 
Koka kronärtskocka (2 st blir tillbehör till 4 personer)
 
Detta behövs:
 
2 kronärtskockor
vatten
salt
1 citron
 
Smör:
50 g smält smör
1 liten pressad vitlöksklyfta
saft av citron
salt
peppar
 
Gör såhär:
 
1. Skär bort stjälken. Klipp ev. bort toppen på de större bladen. Skölj skockorna väl. Bind fast en liten bit citron på undersidan av skockan. Koka upp vatten och tillsätt salt. Koka skockorna under lock, 30-50 minuter stora och 20-30 minuter små. Bladen ska gå lätt att dra av.
2. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem upp och ner på en handduk så att vattnet rinner av. Klipp bort snöret med citronen. 
Smör: Rör ner pressad vitlök och citron i smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera kronärtskockorna med det smäta smöret.
3. Hur man äter: Lossa ett blad och doppa det i smöret. Gnag av "köttet" på den nedre delen av varje blad. De minsta bladen och det s.k skägget i mitten tar man bort. Därunder finns själva hjärtat.

Citronglass

Hemmagjord glass är den bästa glassen. En frisk och god glass med mycket smak av citron. 


Citronglass (1/2 liter) 

Detta behövs: 

Finrivet citronskal av 1 citron 
Saften av 1 citron 
2 dl vispgrädde
2 stora äggulor 
2 dl röd mjölk 
1-1,5 dl socker  

Mörk choklad till servering 

Glassmaskin

Gör såhär: 

1. Häll citronskal, pressad citron och grädde i en skål. Sätt en sil över skålen.
2. Vispa äggulorna lätt. 
3. Värm mjölk och socker under omrörning i en kastrull tills det kokar.
4. Rör försiktigt ner mjölken i äggulorna. Häll tillbaka allt i kastrullen igen. Värm under vispning till det tjocknar. 
5. Sila blandningen i citron/gräddsmeten du gjorde innan. Rör om. Sila och tryck med en sked för att få ut så mycket vätska som möjligt. All äggröra som blir över är bara att slänga. 
6. Ställ glassmeten i kyl och låt kallna helt. Häll i glassmaskin tills glassen är färdig. Häll upp i något och ställ in i frysen. 
7. Servera med mörk choklad. 


Räkcocktail

En supergod förrätt med smaker från 70 talet. 


Räkcocktail (4 portioner) 


Detta behövs:

2 dl hackad isbergssallad 
6 cocktailtomater 
3 msk hackad rödlök 
2 champinjoner 
1/2 avokado 
4 msk gröna ärtor 
500 g frysta räkor 
4 msk Rhode Island sås
1 msk fryst dill 
1/2 citron till servering 

Gör såhär: 

1. Tina räkorna och skala dem. 
2. Lägg isbergssallad i 4 portionsskålar. 
3. Skiva upp tomat, lök, champinjoner och avokado. 
4. Varva ärtor och grönsaker. 
5. Blanda Rhode Island sås med dill. 
6. Skär upp citron i 4 bitar. 
7. Häll på Rhode Island sås, lägg upp räkorna och toppa med citron. 

Spagetti carbonara a la Linda

Spagetti carbonara på mitt vis! Receptet tar jag efter min pappa. 


Spagetti carbonara (4 portioner) 

Detta behövs: 

4 portioner spagetti 
8-10 champinjoner 
1 paket bacon 
4 äggulor 
Parmesan 
Salt 
Peppar 
Smör att steka i 

Gör såhär: 

1. Skär svampen i mindre bitar och fräs i lite smör. Lägg sedan undan. 
2. Skär bacon i mindre bitar. Stek baconet och lägg sedan undan. 
3. Koka pastan enligt förpackningen. 
4. Separera äggulorna från vitan. Spara ena halvan av äggskalet för att lägga gulan i till serveringen. 
5. Lägg upp pasta, bacon, svamp, massor av parmesan, peppar och äggula. Blanda allt tillsammans och njut! 

Pasta med broccolipesto

En superenkel vardagsrätt med mycket smak. Bra att ha för en vegetarisk dag i veckan! 


Pasta med broccolipesto (4 portioner) 

Detta behövs: 

4 portioner tagliatelle 
250 g broccoli 
250 g plommontomater 
1 dl gröna oliver med pimiento 
1,5 dl parmesan, riven 
1 dl mandel, med skal på
4 msk olivolja 
1 vitlöksklyfta 
Salt 
Peppar
Ruccola till servering 

Gör såhär: 

1. Skär broccolin i mindre bitar. Ta huvudet och lite av stjälken. Koka den mjuk i saltar vatten. Häll sedan av vattnet. 
2. Skär oliver och tomater i halvor. 
3. Ta fram en mixer. Mixa broccoli, parmesan, mandel, olivolja, vitlök och salt och peppar. Smaka av med mer salt och peppar. 
4. Koka pastan med lite salt. Spara lite kokvatten. Blanda pastan med broccolipeston. Strö över oliver, tomater och ruccola vid servering. 

Ost- och skinkpaj

En god ost- och skinkpaj som passar vid alla tillfällen. Lunch, middag eller matsäck.
 
 
Ost- och skinkpaj (4-6 portioner)
 
Detta behövs:
 
3 dl vetemjöl
100 g margarin
3 msk kallt vatten
100 g rökt eller kokt skinka
3 dl riven ost med smak
1/2 purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk paprikapulver
 
Gör såhär:
 
1. Fördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Skär skinka och purjo i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader.
6. Lägg skinka, ost och purjolök i pajformen. Häll över äggstanningen.
7. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
8. Servera med sallad.
 

Älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

En av mina favoriträtter. Festligt god mat med smaker från skogen. Lyxig helgmat! Servera med svartvinbärsgelé.
 
 
 
Älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
Hasselbackspotatis:
 
8 st jämnstora potatisar
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd
lite riven parmesan
 
Älgfärsbiffar:
 
500 g älgfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd + 1 dl mjölk
 
1 dl vatten
1/2 dl rött vin
1 msk oxfond
smör till stekning.
 
Trattkantarellsås:
 
skyn från biffarna
3 dl hackade trattkantareller
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk oxfond
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
smör till stekning
salt och peppar
 
Gör såhär:
 
Hasselbackspotatis:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
2. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
4. Ställ in mitt i ugnen, 225°C i 25 minuter.
5.Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt, ströbröd och riven parmesan.
6. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Älgfärsbiffar:

1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå ca 10 minuter.
2. Blanda sedan ihop älgfärs, salt, peppar, ägg och ströbröd + mjölk.
3. Gör ca 16 biffar av smeten.
4. Stek biffarna i lite smör. Häll sedan i vatten, rödvin och oxfond. Låt puttra en stund. Ta sedan ur biffarna ur stekpannan och spara stekskyn i en skål till såsen.

Trattkantarellsås.

1. Spar stekskyn från biffarna i en skål.
2. Fräs trattkantarellerna i mycket smör. Salta och peppra något.
3. Häll i skyn från biffarna. Tillsätt matlagningsgrädden, soja, oxfond och gelé. Låt puttra. Smaka av med salt och peppar. Smaka av med soja, oxfond och gelé så att såsen får den rätta goda smaken. Inte för söt, inte för salt.

Servera med svartvinbärsgelé och lite sallad.


Tri color caprese salad

En underbart god förrätt med det bästa av Italien. Enkel, god och festlig.
 
 
Tri color caprese salad (2 personer)
 
Detta behövs:
 
1 mozzarella
1 avokado
1 tomat
olivolja
flingsalt
 
Gör såhär:
 
1. Dela avokado, tomat och mozzarella i lagom tjocka bitar.
2. Ringla över olivolja och strö på lite flingsalt.

Grundrecept surdegsbröd på vete

Mumsigt och enkelt surdegsbröd!
 
 
2 surdegslimpor
 
Detta behövs:
 
1 burk (150 g) Bagarens vetesurdeg
1/2 paket (25 g) färsk kronjäst för matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
13,5 dl (800 g) vetemjöl special
3 tsk (20 g) salt
1 msk (20 g) rapsolja
 
Gör såhär:
 
1. Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunke täck med plast i minst 2 timmar.
3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
4. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 260 grader i god tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen.
6. Gör 2-3 snitt i bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden har fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Hemmagjord yoghurtglass med jordgubbstäcke

Vad slår hemmagjord yoghurtglass en varm sommardag?
 
 
Hemmagjord yoghurtglass med jordgubbstäcke (12 glassar)
 
Detta behövs:
 
Yoghurtglass:
5 dl grekisk yoghurt
4 matskedar socker
1/2 tesked vaniljsocker
 
Jorgubbspuré:
5 dl frysta jordgubbar eller hallon
2 matskedar socker
 
isglassbehållare (finns att köpa på Ikea eller Åhléns)
 
Gör såhär:
 
1. Blanda yoghurten med socker och vanilj.
2. Mixa jordgubbar och socker i en mixer till en slät puré.
3. Häll en del yoghurt och en del jordgubbspuré i isglassbehållarna. Ställ in i frysen i ca 4-6 timmar.

Nyttigt och enkelt knäckebröd

Ett jättegott och nyttigt knäckebröd fyllt med goda frön. De är beroendeframkallande! 


Nyttigt och enkelt knäckebröd (20 bitar) 

Detta behövs: 

1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön 
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl kallt vatten 
2,5 msk olja 
Flingsalt 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 150 grader. 
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke förutom flingsalt. 
3. Tillsätt olja och vatten och blanda till en lös smet. 
4. Bred ut smeten tunnt på en plåt (30x40 cm) med bakplåtspapper på. Häll på flingsalt över hela brödet. 
5. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut plåten och skär i så stora bitar du vill ha. Grädda ytterligare 20-25 minuter. Låt sedan brödet svalna på galler. 

Grönsakssoppa med pasta

En mättande soppa med pasta och massor av grönsaker. 


Grönsakssoppa med pasta (6 portioner) 

Detta behövs: 

1 gul lök, hackad 
2 purjo, strimlade 
1 tsk olja 
1 burk krossade tomater (400 g)
2 små potatisar, skurna i små bitar 
1 liten squash, skuren i små bitar 
2 morrötter, skivade 
300 g små vita bönor 
100 g haricot verts, skurna i bitar 
1 1/2 l vatten 
50 g spagetti bruten i bitar 
Salt och peppar 

Pesto: 
1 kruka basilika 
1 vitlöksklyfta, krossad 
2 msk olja 
25 g riven parmesan 
1 msk mjukost (10%) 

Gör såhär: 

1. Fräs lök och purjo i olja i en stor kastrull. Tillsätt efter några minuter resten av grönsakerna och bönor. Häll på vattnet, täck över och låt koka på svag värme i 15-20 min. 
2. Gör peston. Hacka basilika. Lägg basilika, vitlök och olja i en matberedare. Om det är för torrt så tillsätt lite vatten. Tillsätt sedan osten och blanda försiktigt. 
3. Lägg i spagettin i soppan och låt koka i 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. 
4. Blanda ner det mesta av peston innan servering. Lägg sedan en klick i varje soppskål. 

Stekt ris med kyckling

Stekt ris med kyckling är en av mina favoriträtter. Så himla gott! 


Stekt ris med kyckling (4 portioner) 

Detta behövs: 

4 dl okokt ris 
400 g kycklingfilé 
2 vitlöksklyftor
0.5 röd chili hackad 
2 tsk hackad ingefära 
2 msk olja 
1 burk majs 
5 salladslökar 
2 morrötter 
1 röd paprika 
3 ägg 
1 lime 
3 msk gurkmeja 
4 msk sojasås 
1-2 msk sesamolja 
4 msk fisksås 
4 msk hoisinsås 
Salt och peppar
Smör att steka i 

Gör såhär: 

1. Koka riset och låt svalna. 
2. Skär kycklingen i mindre delar. Salta och peppra. Stek den i smör och lägg åt sidan. 
3. Hacka upp alla grönsakerna (chili, vitlök, ingefära, salladslök, morot, paprika. Fräs allt i lite olja i en stekpanna tills det har mjuknat ca 10 minuter. Häll på soja, sesamolja, fisksås, hoisinsås, salt och peppar och låt puttra en stund tillsammans med grönsakerna. Häll i kycklingen och lägg sedan det åt sidan. 
4. Stek riset 1/3 i taget i lite smör tillsammans med gurkmeja. Lägg åt sidan. 
5. Ta en ny stekpanna. Vispa upp de tre äggen till en omelett. Stek omeletten och skär sedan i strimlor. 
6. Häll riset, kycklingen och grönsaker i en stor stekpanna. Vänd runt allt och smaka av med mer såser samt salt och peppar. Häll på majsen. Pressa en halv lime över allt och rör om. Spara den andra halvan till serveringen. 
7. Lägg på omeletterna på det stekta riset och servera. 

Rödvinbärsrulle med kokosmaräng

En otroligt god efterrätt/ fika. Syrlig men ändå söt och en perfekt komibnation med choklad och kokos.
 
 
Rödvinbärsrulle med kokosmaräng (8-10 portioner)
 
Detta behövs:
 
Botten:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
150 g kokosflingor (30 g till formen)
3/4 dl vetemjöl
2 msk kakao
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
150 g vinbär (några till dekoration)
1 msk florsocker
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa med elvisp äggvitorna med hälften av sockret. Häll i resten av sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
2. Lägg undan kokos till formen. Rosta resten i teflonpanna under omrörning till de är gyllenbruna.
3. Vänd försiktigt ner mjöl, kakao och den rostade kokosflingorna i marängen.
4. Häll ut smeten och bred ut den jämt på ett bakplåtspapper i en långpanna (30x40 cm). Strö över resterande kokos. Grädda i ca 20 minuter.
5. Ta ut plåten ur ugnen och stjälp upp kakan innan den svalnat på ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret från kakan och låt den svalna.
6. Vispa grädden, tillsätt florsockret och rör försiktigt ner bären.
7. Bred ut grädden på bottnen och rulla ihop den. Var försiktig så att den inte spricker. Skär rullen i önskat antal bitar. Dekorera med röda vinbär.

Knäckig smulpaj med blåbär

En godare variant av smulpaj med en knäckig smak! 


Knäckig smulpaj med blåbär (8-10 portioner) 

Detta behövs: 

I paket frysta blåbär 
1 msk potatismjöl 
1 msk socker 

3 dl vetemjöl 
1 dl havregryn 
3/4 dl socker 
1 nypa salt 
125 g smör 

2-4 msk sirap
Vaniljvisp till servering 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 225 grader. 
2. Smöra en pajform. 
3. Häll i blåbär i formen och strö på socker och potatismjöl. 
4. Häll mjöl, havregryn, salt, socker och upphackat smör i en bunke eller matberedare. Blanda alla ingredienserna till en smulig deg. 
5. Fördela degen över bären så att det täcker. Ringla över sirap i några ränder över kakan. 
6. Grädda i ugnen längst ner i 20-25 minuter. Servera ljummen med vaniljvisp. 

RSS 2.0