Krämig fiskgryta

En saffransdoftande fiskgryta med rotfrukter, fisk och räkor. 

Krämig fiskgryta (4 portioner) 

Detta behövs: 

8 dl fiskbuljong 
2 dl torrt vitt vin
4 dl 7% matlagningsgrädde 
2 msk olivolja 
2 msk tomatpuré 
1 g saffran 
2 stora morrötter 
5 potatisar 
2 stora palsternackor 
1/2 fänkål 
300 g skalade räkor
300 g fisk tex torsk och lax
2 msk citronsaft 
Matlagningsyoghurt till servering  
Salt och peppar 

Gör såhär: 

1. Skala och tärna alla rotfrukter och potatis. Häll upp oljan i en kastrull och fräs rotfrukter och potatis sakta i 5 minuter. 
2. Tillsätt tomatpuré och saffran. 
3. Häll på vitt vin och buljong och låt det koka i 15 minuter. Eller tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt grädde och låt sjuda i några minuter till. 
4. Smaka av soppan med salt och peppar och citronsaft. Vänd i räkor och fisk och låt sjuda på svag värme i några minuter. Häll upp grytan och servera med matlagningsyoghurt. 

Thaigryta med fläskfilé

Grytan går snabbt att tillaga och vill man ha mer hetta är det bara att lägga till mer chili! 


Thaigryta med fläskfilé (4 portioner) 

Detta behövs: 

1 purjo 
1 röd chili 
2 vitlöksklyftor 
1 msk riven ingefära 
500 g fläskfilé 
1 burk kokosmjölk (400 ml) 
1 msk soja 
1 msk fisksås 
1 röd paprika 
Salt 
Peppar
Olja 
1 avokado till servering 

Gör såhär: 

1. Skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och strimla chilin. Finhacka vitlöken. Blanda purjo, chili, vitlök och ingefära. 
2. Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bitarna ca 1 minut på varje sida. Tillsätt purjoblandningen och stek i 2 minuter till. 
3. Håll på kokosmjölk, soja, fisksås och kryddor. Låt det koka på medelvärme i 5 minuter. 
4. Kärna ur och strimla paprikan. Låt den koka med fläskfilén den sista minuten. Skala och skär upp avokadon. Serveras till rätten. 
5. Koka risnudlar enligt paketet. 

Broccolisoppa

En utsökt soppa med en vacker klargrön färg. Toppas med smakrik parmesan! 


Broccolisoppa (4 portioner) 

Detta behövs: 

700 g färsk broccoli 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten 
2 tärningar grönsaksbuljong 
2 dl matlagningsgrädde 
1 dl kokbar creme fraiche 
Salt peppar
2 msk citronsaft
Olja 
1 dl riven parmesan att garnera med

Gör såhär: 

1. Rensa broccolin och skär bort stockarna.  Skär resten av broccolin i mindre delar.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja några minuter i en kastrull. Tillsätt broccolin och stek en stund. Rör runt. 
3. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka soppan i 10 minuter. När broccolin är mjuk så är soppan klar. Mixa soppan med en stavmixer. 
4. Sätt tillbaks soppan på spisen och häll på grädde och creme fraiche. Rör runt och värm upp soppan. Smaka av med salt, peppar, citronsaft och även andra kryddor. 
5. Toppa soppan med riven parmesan! 


RSS 2.0