Vårgrön fläskfilé

En av de godaste fläskfilérätterna jag har lagat. En riktig helgfavorit. Sparris och spenat är så himla gott ihop med fläskfilén. 
Vårgrön fläskfilé (4 portioner) 

Detta behövs: 

500 g fläskfilé 
Salt och peppar 
1 msk smör 
2 dl vispgrädde 
1 msk koncentrerad kalvfond 
1-2 msk dijonsenap 
1 msk vinäger
125 g färsk/fryst bladspenat 
1 gul lök hackad 
2 vitlöksklyftor pressade 
1/2 dl hackad dill 
1/2 dl hackad gräslök 
Kokt sparris och pasta till servering 

Gör såhär: 

1. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra och bryn köttet i en stekpanna med smör. Ta upp från stekpannan och lägg i en skål. 
2. Bryn lök, vitlök och spenat. Ta upp och lägg i en skål åt sidan. 
3. Lägg i köttet i pannan igen. Tillsätt grädde, fond, vinäger, senap, salt och peppar. Låg koka in med köttet i 5 minuter. 
4. Koka pastan och sparrisen. 
5. Lägg i spenatblandningen och örterna i såsen strax innan servering. Servera rätten med pasta och sparris. 

Lasagne

Lasagne tar lite längre tid att göra men det är det värt!  Var försiktig så att såsen inte bränns! 

Lasagne (4-6 portioner) 

Detta behövs: 

2 gula lökar 
2 vitlöksklyftor 
3 små morötter 
500 g nötfärs 
1 msk olja 
4 msk tomatpuré 
500 g krossade tomater 
1 köttbuljongtärning
Salt och peppar
Lasagneplattor ca 9-12 stycken 
1 liten påse riven ost

Sås: 

8 msk matfett 
8 msk vetemjöl 
1 l mjölk 
Salt och peppar

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 175 grader 
2. Hacka lök, pressa vitlök och riv morrötter. Fräs det och färs i en stekpanna med olja. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och buljongtärning. Låt koka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 
3. Sås; smält matfettet och rör ner mjölet. Späd med mjölken lite i taget under vispning. Vispa hela tiden från botten. Låt såsen koka upp och koka i 5 minuter. Den ska tjockna. Rör hela tiden. Smaka av med salt och peppar. 
4. Smöra en ugnssäker form. Varva med sås, lasagneplattor och köttfärsröra. Avsluta med plattor, mycket sås och riven ost. 
5. Sätt in lasagnen i ugnen i ca 40 minuter. Servera med sallad. 

Lammfärsbullar med blomkålspuré och ärtor

Blomkålspuré är så himla gott och mättande. Lammfärsbullarna passar så bra till! Enkel men lite lyxigare vardgsrätt! 


Lammfärsbullar med blomkålspuré och ärtor (4 portioner) 

Detta behövs: 

400 gram lammfärs 
1/2 gul lök 
1 ägg 
1 tsk salt 
2 krm svartpeppar 
1/2 kruka basilika 
1 msk smör 

Blomkålspuré 

1 blomkålshuvud (4-600 gram) 
1/2 gul lök 
1 vitlöksklyfta 
1,5 dl créme fraice 
2 krm salt 

Ärtor

100 g frysta gröna ärtor 
1 msk smör 
2 msk dill 

Gör såhär: 

1. Skala och finhacka löken. Blanda färsen med lök, ägg, basilika, salt och peppar. Forma till köttbullar. Stek dem i smör i en stekpanna i ca 5 minuter. 
2. Ansa blomkålen och dela den i mindre delar. Skala och hacka lök och vitlök. Koka blomkål, lök och vitlök i lättsaltat vatten i 10 minuter. Häll av vattnet och mixa med créme fraiche till en slät pure. Smaka av med salt. 
3. Värm ärterna i smöret. Tillsätt dill. 
4. Servera! 

RSS 2.0