Enkla vaniljbullar

Vaniljbullar som är väldigt enkla att baka. God och söt fyllning med smak av vanilj.
 
 
 
Enkla vaniljbullar (30 stora eller 45 små)
 
Detta behövs:
 
Deg:
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk
2 dl rårörsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
1,5 l vetemjöl special
 
Fyllning:
2 äggulor
100-150 g smör
1,5 dl socker
2-3 msk vaniljsocker
 
Gör såhär:
 
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
2. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
4.Ta upp degen på bakbord och kavla ut till en jämn fyrkant, cirka 40X40 cm.
5. Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet.
6. Bred ut fyllningen över degen, men spara en liten remsa i framkant på degen. Vispa upp ägget och pensla kanten med det.
7. Rulla samman degen, rulla mot dig och avsluta med att låta den äggstrukna kanten fästa ihop rullen.
8. Mät och skär degen i 30 eller 45 skivor. Skär så fort du rullat längden - om den börjar jäsa blir det svårare att få fina skivor. Använd en vass, gärna tandad kniv.
9. Lägg helst bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Det går också att smörja plåten.
10. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
11. Det är svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
12. Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg.
13. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade.

Fiskgryta med saffran och tomat

En underbart god fiskgryta med saffran och tomat. Lite sting i om man så vill. 



Fiskgryta med saffran och tomat (4 portioner) 

Detta behövs: 

400 g vit fiskfilé 
1/2 purjolök 
2 msk pressad lime 
2 tsk olivolja 
1/2 g saffran 
2 tsk vitlök, hackad 
1 msk sambal oelek 
400 g krossade tomater 
2 dl kokosmjölk Max 6 % 
2 msk fiskfond 
100 g kräftstjärtar 
4 portioner kokt ris 
Balsamico creme till garnering 

Gör såhär: 

1. Strimla purjo och skär fisken i 2x2 cm tärningar. Lägg fisken i ek skål och strö över salt, peppar och limejuice. 
2. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs saffran, vitlök, purjo och sambal oelek i några minuter. Häll i krossad tomat och låt det koka livligt i 5 minuter. Tillsätt kokosmjölk och fond och låt koka i några minuter till. 
3. Lägg i fisken och låt det knappt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kräftorna och servera med ris och balsamico kräm. 

Knaprig kola-äppelkaka

En äppelpaj utan kanel, med smak av knaprig kola.
 
 
Knaprig kola-äppelkaka (6-8 portioner)
 
Detta behövs:
 
175 g smör
3/4 kg äpplen, skalade tunna klyftor
2 dl rörsocker strö
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk grädde
 
Servera med grädde, vaniljvisp, glass.
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret och låt det svalna lite. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter. Lägg äpplena i formen.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör ner det i smöret. Tillsätt sirap och grädde. Häll smeten över äpplena i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, tills kakan fått fin färg och är knäckig. Servera med grädde, vaniljvisp eller glass.

Nyttig hälsomacka

Hälsomacka med det godaste av det goda från naturen.
 
 
Nyttig hälsomacka (1 portion)
 
Detta behövs:
 
1 skiva gräddad längtan
1/2 avokado
2 coctailtomater
3 skivor gurka
citronpeppar
 
Gör såhär:
 
1. Dela avokadon i två delar. Mosa en halva på mackan. Skär tomaterna och gurkan i delar. Strö på lite citronpeppar.

Enkel gräddtårta/födelsedagstårta

Den perfekta tårtan för födelsedagsfesten!
 
 
Enkel gräddtårta/födelsedagstårta (hur många bitar som helst)
 
Detta behövs:

1 sockerkaksbotten
1 banan
2-3 dl jordgubbssylt
1 påse marsánpulver + mjölk (se anvisning på paketet)
3 dl grädde
1 paket jordgubbar
2 kiwi
ca. 10 vindruvor
silverkulor/chokladknappar till garnering
ev. sprits
 
Gör såhär:
 
1. Dela på sockerkaksbotten (den är oftast i 3 delar).
2.Vispa ihop en påse marsánkräm (vaniljsås) med mjölk. Låt stå i kylen några minuter.
3. Mosa 1 banan och bred ut på det första lagret. Lägg sedan på jordgubbssylt över.
4. Lägg dit lager nummer 2. Bred ut marsánkrämen (tjockt lager) och lägg sedan på jordgubbssylt över.
5. Lägg dit det sista lagret (toppen).
6. Vispa grädden och bred ut på hela tårtan. Över och runt kanterna. Använd gärna en slickepott!
 
Garnering:
7. Mät ut ungefär vart mitten är på tårtan och sätt dit den största jordgubben.
8. Skär sedan frukten i bitan och sätt dit den så som ni vill ha den.
9. Om ni vill spritsa grädden så som jag har gjort så är det bara att ta en spritspåse och en plastsprits. Tryck då ut lite grädde mellan varje tomt hål mellan frukterna.
10. Garnera med silverkulor och chokladknappar.

Brytbröd med kesella

Ett roligt bröd att baka som räcker till många! 



Brytbröd med kesella (24 portioner) 

Detta behövs:

3,5 dl grahamsmjöl 
50 g jäst 
250 g kesella
3 msk ljus sirap 
5 dl mjölk 
1,5 tsk salt 
9 dl vetemjöl + 1 till utbak 
Ägg att pensla med
Sesamfrön om man så önskar

Gör såhär: 

1. Värm mjölken till 37 grafer. Rör ut jästen med mjölken i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan, sirapen, saltet, grahamsmjölet och mjölet. Arbeta degen smidig. 
2. Låt jäsa i 30 minuter under duk.
3. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta den. Dela i 24 lika delar, rulla till bollar och placera en i mitten på bakplåtspapper i en stor långpanna. Lägg dem tätt mot varandra och placera dem i cirklar runt omkring den först placerade i mitten.
4. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla sedan med uppvisat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna när du vill äta. 

Chokladsnittar

Ljuvliga kakor med mycket smak av choklad! 


Chokladsnittar (30 st) 

Detta behövs: 

100 g smör (rumsvarmt)
1 1/4 dl socker 
2.5 dl vetemjöl 
2.5 msk kakao 
1/2 tsk bakpulver 
1/2 msk vaniljsocker 
1 ägg till pensling 
1/2 dl pärlsocker 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Vispa smör och socker lätt. 
3. Blanda de övriga ingredienserna och blanda sedan allt tillsammans. 
4. Rulla ut till 5-6 längder ca 2 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut längderna. 5. Vispa upp ett ägg och pensla kakorna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut del från ugnen. Låt svalna på plåten. 

Kycklingsoppa med nudlar

En god och värmande soppa som passar perfekt i höstmörket. Väldigt enkel att göra.
 
 
Kycklingsoppa med nudlar (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
2 kycklingfiléer
2 paprikor
1 purjolök
1 msk smör
8 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
50 g äggnudlar
salt
peppar
2 dl matyoghurt
 
Gör såhär:
 
1. Skär kycklingfiléerna i små bitar.
2. Kärna ur paprikorna. Strimla paprikorna och purjolöken. Fräs allt i smör i en stor kastrull. Häll på vattnet och lägg i buljontärningarna. Låt soppan koka upp.
3. Bryt nudlarna något och lägg i dem. Låt soppan koka 3-5 minuter. Smaka av med peppar och salt. Servera med en klick matyoghurt.
 

Kokosmarängrulle/Budapestrulle utan nötter

En variant på Budapestrulle för nötallergikerna! Kokos och choklad ersätter nötterna. 



Kokosmarängrulle/Budapestrulle utan nötter (6 portioner) 

Detta behövs: 

3 äggvitor 
1,5 dl socker 
1/2 dl vetemjöl 
50 g kokosflingor + 20 g till formen
1 msk kakao 

2,5 dl grädde 
1 burk manderinklyftor i lag 
Mörk choklad 
Florsocker 

Gör såhär: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Vispa äggvitor och socker till en fast smet. 
3. Lägg undan 20 g kokos till formen. Rosta resten av kokosflingorna i en panna. De ska bli gyllenbruna. 
4. Blanda rostad kokos, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ner i marängen. 
5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över den orostade kokosen. 
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. 
7. Stjälp upp på ett annat bakplåtspapper/folie. Låt kallna. 
8. Vispa grädden. Bred den över kakan och lägg på mandariner. Rulla ihop som en rulltårta. 
9. Smält lite choklad och ringla över kakan. Pudra lite florsocker innan servering. 

RSS 2.0