Väldigt god vardagsfavorit av risotto. Endast 30 minuter att laga.
Fettsnål men energirik och nyttigare än en vanlig risotto.
Krämig risotto med kyckling, tomat och basilika (4 portioner)
Detta behövs:
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör
3 dl okokt vanligt ris
7 dl hönsbuljong (tärning plus vatten)
1 grillad kyckling eller 3 st stekta och strimlade filéer
3 stora plommontomater
1/2 kruka basilika
1-2 dl créme fraiche
1 dl färskriven parmesanost
Salt och peppar
Servera med en sallad
Gör såhär:
1. Hacka löken och pressa vitlök. Fräs det i lite smör i en kastrull. Tillsätt buljong och ris och låt koka på svag värme under lock ca 20 minuter.
2. Rensa kycklingen eller strimla och stek kycklingfiléerna. Skölj och tärna tomaterna. Repa bladen fråb basilikan.
3. Rör ner creme fraiche och ost i riset. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner kyckling, tomat och basilika i riset.
4. Servera risotton med en grönsallad.
Extremt god maträtt. Passar lika bra på sommaren som på vintern!
Grillade laxspett med paprikasås (4 portioner)
Detta behövs:
4 portionsbitar lax
125 g halloumiost
1/2 kruka basilika
1 gul paprika
8-10 champinjoner
Olja
Citronsaft
Salt och peppar
Sås:
1 röd paprika
1 gul lök
1 msk olja
1 dl vatten + grönsaksbuljongtärning
1 dl créme fraiche
Salt
Chilipeppar
Cous cous:
4 dl cous cous + 4 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning + 1 msk ollja
1/2 lök
1/2 paprika
1 vitlöksklyfta
3 champinjoner
1 avokado
Gör såhär:
1. Börja med såsen. Skölj och tärna paprikan. Skala och hacka löken. Fräs paprika och lök i olja i en kastrull. Häll över buljonen och koka upp under lock i ca 10 minuter. Mixa såsen i en matberedare. Tillsätt créme fraiche och smaka av med salt och peppar.
2. Skär laxen i större kuber. Dela osten, paprikan och svampen i större bitar. Repa bladen från basilikan.
3. Varva ingredienserna på 4 grillspett och pensla sedan spetten med olja, citron, salt och peppar. Grilla spetten på utegrill eller i ugnen i ca 5 minuter.
4. Gör couscousen. Fräs alla grönsakerna utom avokadon i lite olja till de mjuknat. Koka upp vatten, olja och buljong. Ta av från plattan och häll i couscousen. Häll sedan i grönsakerna och hackad avokado.
5. Värm på såsen.
Ät och njut!
Bästa gröten som finns! Krämig och go'.
Risgrynsgröt (6 portioner)
Detta behövs:
2 dl grötris
6 dl vatten
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk flytande margarin
2 dl vispad grädde
Gör såhär:
1. Blanda grynen, vatten, salt, socker och smör i en gryta. Låt koka upp.
2. Koka på svag värme (grad 2-3 av 12 gradig skala) under lock i ca 40-45 minuter. Rör om då och då.
3. Späd med mjölk när vattnet tar slut och låt mjölken koka in.
4. Vispa grädden och rör ner den i gröten strax före servering. Servera gröten med mjölk, kanel och socker.