Älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

En av mina favoriträtter. Festligt god mat med smaker från skogen. Lyxig helgmat! Servera med svartvinbärsgelé.
 
 
 
Älgfärsbiffar med trattkantarellsås och hasselbackspotatis (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
Hasselbackspotatis:
 
8 st jämnstora potatisar
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd
lite riven parmesan
 
Älgfärsbiffar:
 
500 g älgfärs
1 ägg
1/2 dl ströbröd + 1 dl mjölk
 
1 dl vatten
1/2 dl rött vin
1 msk oxfond
smör till stekning.
 
Trattkantarellsås:
 
skyn från biffarna
3 dl hackade trattkantareller
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk oxfond
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
smör till stekning
salt och peppar
 
Gör såhär:
 
Hasselbackspotatis:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
2. Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
4. Ställ in mitt i ugnen, 225°C i 25 minuter.
5.Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt, ströbröd och riven parmesan.
6. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Älgfärsbiffar:

1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå ca 10 minuter.
2. Blanda sedan ihop älgfärs, salt, peppar, ägg och ströbröd + mjölk.
3. Gör ca 16 biffar av smeten.
4. Stek biffarna i lite smör. Häll sedan i vatten, rödvin och oxfond. Låt puttra en stund. Ta sedan ur biffarna ur stekpannan och spara stekskyn i en skål till såsen.

Trattkantarellsås.

1. Spar stekskyn från biffarna i en skål.
2. Fräs trattkantarellerna i mycket smör. Salta och peppra något.
3. Häll i skyn från biffarna. Tillsätt matlagningsgrädden, soja, oxfond och gelé. Låt puttra. Smaka av med salt och peppar. Smaka av med soja, oxfond och gelé så att såsen får den rätta goda smaken. Inte för söt, inte för salt.

Servera med svartvinbärsgelé och lite sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0