Lax med kantarelltäcke och färskpotatis

Mycket är gott till lax och det finns många goda röror man kan göra. Detta recept är laxen toppad med en somrig kantarellkräm. 
 
 
Lax med kantarelltäcke och färskpotatis (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
4 djupfrysta laxfiléer
1 burk konserverade kantareller
1 burk créme bonjour kantarellost
färskpotatis
 
salt, peppar
smör att steka i + till formen
 
Gör såhär:
 
1. Tina laxen. Salta och peppra.
2. Hacka och fräs svampen i lite smör. Krydda med salt och peppar. 
3. Lägg i kantarellosten och låt koka upp något. 
4. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Bred på kantarellcrémen. 
5. Sätt in laxen i ugnen på ca 175 grader i 20 minuter. 
6. Servera med kokt färskpotatis och en sallad.

Pastagratäng med kassler och broccoli

En mycket god vardagsrätt som tar lite extra tid att göra. Det blir många portioner och räcker till flera matlådor!
 
 
Pastagratäng med kassler och broccoli (6 portioner)
 
Detta behövs:
 
500 gram kassler
4 dl pasta penne
4 morrötter
1 purjolök
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gram frysta broccoli buketter
1 paket färska körsbärstomater
1 dl riven ost, smakrik
2 msk margarin
olja
 
Ostsås
 
4 dl matlagningsgrädde
2 msk maizena
1 dl riven ost, smakrik
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ugnssäker form med margarin. Strimla kasslern, skiva purjon, löken, vitlöken och riv morrötterna.
3. Koka pastan "al denté".
4. Fräs purjon, löken, vitlöken och morrötterna mjukt i lite olja/margarin.
5. Lägg i pastan i botten av formen och häll på kassler och grönsaksblandningen.
6. Gör såsen. Koka upp matlagningsgrädden i en kastrull. Vispa ihop maizenamjölet med lite kallt vatten och vispa i det i kastrullen till en sås. Blanda ner den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
7. Häll såsen över pastablandningen i formen. Lägg på hela broccolibuketter och halverade körsbärstomater. Blanda om något. Strö över den rivna osten över hela gratängen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad.

Ugnspannkaka med eller utan bacon

Ugnspannkaka som blir lite matigare än vanliga pannkakor. Med eller utan bacon. Serveras gott med sylt och grädde.
 
 
 
Ugnspannkaka med eller utan bacon (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
8 dl mjölk
4 ägg
4 dl vetemjöl (eller 3 dl vetemjöl, 1 dl grahamsmjöl)
0,5 tsk salt
1 paket bacon
smör att steka i och att smöra formen med
 
sylt och grädde till servering
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2.Ta fram en långpanna (30x40 cm) och klä med bakplåtspapper. Smöra bakplåtspappret och kanterna på pannan.
3. Skär bacon i små bitar. Stek dem i lite smör.
4. Vispa 4 dl mjölk med 4 ägg. Häll i saltet.
5. Häll i 4 dl vetemjöl. Vispa ordentligt så att inga klumpar finns kvar.
6. Häll i 4 dl mjölk till och vispa ordentligt en gång till.
7. Häll smeten i den smorda långpannnan. Om bacon önskas i hela pannkakan - strö över jämt fördelat, annars bara på halva sidan. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera med sylt och grädde.

RSS 2.0