Färsbiffar med squash-tsatsiki

Grön squash och röd chili bidrar med fina färgstänk i biffarna. Squash dyker dessutom upp i tsatsikin, som ersättare för den traditionella gurkan.
 
 
Färsbiffar med squash-tsatsiki (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 liten squash (ca 200 g)
400 g nöt- eller lammfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
lite vatten
2 tsk hackad röd chili
1 msk smör
salt
peppar
 
servera med ris, quinoa, pasta etc.
 
Squash-tsatsiki:
 
1 liten squash (ca 200 g)
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
 
Gör såhär:
 
1. Tsatsiki: Riv squashen fint på rivjärn. Krama ut så mycket vätska som möjligt. Blanda squashrivet med yoghurt och smaka av med pressad vitlök och salt.
2. Biffarna: Riv squashen till färsen fint på rivjärn. Krama ut så mycket vätska så möjligt. Blanda färs, ägg, ströbröd, vatten, squash, chili, salt och peppar till en smidig smet. Forma färsen till åtta biffar.
3. Grilla eller stek biffarna 3-4 minuter på varje sida i smör tills de är genomstekta och gyllenbruna.
4. Servera biffarna med squash-tsatsiki

Daimrutor

Chokladrutor med smak av daim. Gott gott!

 

 

Daimrutor (10 st)

 

Detta behövs:

 

100 gram smör
100 gram mörk blockchoklad
2 ägg
1 ¼ dl socker
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl daimkulor

 

Gör såhär:


Ugn: 200 grader

 

1. Smält smör och bryt ner chokladen. Låt det smälta.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
4. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sedan smöret.
5. Klä en långpanna (20x30 cm) med bakplåtspapper eller bröa formen med ströbröd och smör.
6. Bred ut smeten i formen och strö över daimkulorna.
7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
8. Skär upp kakan i bitar när den har svalnat.


Kärleksmums / mockarutor

Chokladkakan är täckt av en glasyr som smakar kaffe och choklad. Kokos på toppen. Mums!
 
 
Kärleksmums / mockarutor (20-30 bitar beroende på hur stora man skär)
 
Detta behövs:

150 gram smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
 
Glasyr:

75 g Arla smör
3/4 dl starkt kaffe (kan ersättas med vatten om man inte gillar kaffe)
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
 
Garnering:
 
1 dl kokosflingor eller strössel
 
Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
2. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
3. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.


 
 
 
 
 
 
 

Smulpaj med jordgubb och rabarber

Jordgubbar och rabarber är en oslagbar kombination. Sött möter syrligt och mums vad gott det blir. Idag gjorde jag en somrig och söt smulpaj innehållande detta perfekta äktenskap! Receptet är busenkelt och tar ca 30 minuter att laga och räcker till ca 6-8 personer!
 
 
Smulpaj med jorgubb och rabarber (1 stor paj eller 3 små) Ca. 6-8 bitar
 
Detta behövs:
 
1 ugnssäker form eller 3 runda aluminiumformar (engångs finns att köpa på coop eller ica)
150 gram rumsvarmt smör (normalsaltat) + lite att smörja formen med
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 liter jordgubbar
0,5 liter rabarber i bitar
2 msk sirap (kan uteslutas)
lite socker att strö över frukten
lite potatismjöl att strö över frukten
vaniljsås eller glass till servering
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Arbeta ihop smör, socker, mjöl, havregryn och sirap till en jämn och smulig deg.
3. Skär jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i pajformen. Strö sedan över lite potatismjöl och socker.
4. Täck över med smuldegen.
5. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Bruschetta

Bruschetta är en standardförrätt i min familj. Det är gott, enkelt och billigt. Perfekt som start på helgen!
 
 
Bruschetta (2 st var á 4 personer)
 
Detta behövs:
 
1 baguette
1 kruka färsk basilika
2 stora tomater
några droppar saft från citron
salt
peppar
lite riven parmesan
vitlök
olja
(alt. vitlökssmör istället för vitlök och olja)
bordsgrill eller grill i ugnen
 
Gör såhär:
 
1. Skär basilika och tomat i små bitar. Lägg i en skål och pressa i lite citron. Salta och peppra. Låt stå.
2. Skär upp 8 skivor bröd. Lägg in i bordsgrillen i några minuter tills brödbitarna har fått färg.
3. Pressa 1 vitlöksklyfta och blanda med lite olivolja (alt. använd vitlökssmör). Gnid in bröden och häll på lite riven parmesan. Lägg in i grillen några sekunder tills osten har smält.
4. Fördela tomatröran på brödbitarna.
 
 

Toscapäron

Ett enkelt och gott recept som man lätt gör med "burkpäron". Toscasmeten smälter i munnen och blir söt och god till päronen och glassen.
 
 
Toscapäron (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 burk konserverade päronhalvor
50 gram smör
0,5 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde
1 dl flagad mandel
 
glass eller grädde till servering
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Låt päronen rinna av och lägg dem ganska tätt i en ugnssäker smord form.
2. Smält smöret och lägg i alla ingredienserna utom mandeln. Koka upp och rör lite försiktigt.
3. Skeda smeten över päronen, strö över manden och grädda ca 10 minuter eller tills päronen fått vacker färg.
4. Servera med glass eller grädde.

Kycklinggryta med timjan och fransk senap

En underbar kycklinggryta med smak av timjan och fransk senap! Jag är inte alls så mycket för grytor, men den här... den är RIKTIGT god!
 
 
Kycklinggryta med timjan och fransk senap (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
4 kycklingfiléer (ca 500 gram)
1/2 gul lök 
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
½ dl vatten
½ hönsbuljongtärning
2 tsk fransk senap
1 tsk timjan
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
½ paket fetaost
soya
salt, peppar
 
Servera med kokt ris, bulgur eller grönsaker
 
Gör såhär:
 
1. Skär kycklingfiléerna i tunna bitar. Krydda med salt och peppar och bryn bitarna i smör tillsammans med skuren lök och vitlök.
2. Vispa samman vatten, grädde, smulad buljongtärning, senap, timjan, soya och vetemjöl. Häll det i pannan.
3. Koka kycklingen i såsen under lock, ca 10 min. Smula fetaost och strö över. Servera med kokt ris eller bulgur och grönsaker.
 

Hemmagjord räkmacka

Jag älskar skaldjur och jag älskar räkmacka! Med majonäs, ägg och lite grönsaker blir det en perfekt kombo.
 
 
Hemmagjord räkmacka (4 personer)
 
Detta behövs:
 
4 ägg
Majonäs
Sallad
Tomat
1 kg frysta räkor
1 limpa (lantbröd)
ev. citron
 
Gör såhär:
 
1. Tina räkorna och skala dem.
2. Koka äggen och skiva dem. (ca 7 minuter)
3. Skär upp brödet och lägg i en brödkorg.
4. Skär tomat och sallad.
5. Bred en macka med ett ganska tjockt lager majonäs. Dekorera med ett salladsblad, lite tomat, ett halvt kokt ägg och några räkor. Om man vill kan man också dekorera med lite citron.
6. Njut av en god och mysig middag!

Chokladglacerad ananaspannacotta

Panacotta finns det många varianter på. Det är en väldigt god efterätt som också är lätt att göra. Bara koka upp, hälla i portionsformar och ställa in i kylen några timmar. Och mums vad gott det blir!
 
 
Chokladglacerad ananaspannacotta (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 ½ gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl krossad ananas
1 msk strösocker
1 msk pressad limejuice
rivet skal av 1 lime
50 g mörk blockchoklad
 
ev. färsk frukt att dekorera med
 
Gör såhär:
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
2. Koka upp 2 dl vispgrädde, socker och mjölk. Dra kastrullen från värmen. Rör ner ananasen och smaksätt med limesaft och limeskal.
3. Tag upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Lägg ner bladen i gräddmjölken. rör om väl tills bladen smälter.
4. Slå upp pannacottan i 4 portionsglas. Ställ dem i kylen 2-3 timmar tills pannacottan stelnat.
5. Hacka chokladen. Smält den med 1 dl vispgrädde. rör till en jämn sås.
6. Tag glasen ur kulen. Häll på ett skikt av såsen i varje glas. Dekorera gärna med färsk frukt.

Enkel mandelsplitt

Mitt favoritjulgodis har alltid varit mandelsplitt. Choklad och nougat möter rostad mandel och kombinationen blir gudomlig!
 
 
Enkel mandelsplitt (70-80 st)
 
Detta behövs:
 
200 gram sötmandel
250 gram nougat
250 gram mörk blockchoklad
70-80 små folieformar
 
satsen går att halvera!
 
 
Gör såhär:
 
1. Skålla mandeln och skär den i flisor. alt köp färdiga flisad.
2. Lägg på en plåt och rosta mitt i ugnen på 200 grader (de ska bli gyllenbruna). Passa noga!
3. Lägg nougat och choklad i en ugnsfast form och låt smälta i mikron. Blanda ner mandeln.
4. Ös upp i folieformar och låt stelna på svalt ställe.

Microkola

Snabbare kola får man leta efter!
 
 
Microkola
 
Detta behövs:
 
50 gram smör
½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 dl socker
½ dl ljus sirap
bakplåtspapper
 
Gör såhär:
 
1. Rör samman alla ingredienser i en mikro-tålig form. Kör på full effekt i 20 sekunder.
2.Tag ut formen och rör om. Kör kolan på 600-700w effekt i cirka 4 minuter.
3.Slå upp på bakplåtspapper och ställ svalt tills kolan går att klippa i bitar.

RSS 2.0