Grundrecept surdegsbröd på vete

Mumsigt och enkelt surdegsbröd!
 
 
2 surdegslimpor
 
Detta behövs:
 
1 burk (150 g) Bagarens vetesurdeg
1/2 paket (25 g) färsk kronjäst för matbröd
5 dl (500 g) kallt vatten
13,5 dl (800 g) vetemjöl special
3 tsk (20 g) salt
1 msk (20 g) rapsolja
 
Gör såhär:
 
1. Skaka burken och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunke täck med plast i minst 2 timmar.
3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
4. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 260 grader i god tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen.
6. Gör 2-3 snitt i bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Sänk temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden har fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0