Frukt med dip

Frukt är något jag inte äter speciellt ofta men om jag får dippa det i lite god yoghurt så tycker jag att det är hur gott som helst! Lätt att göra som frukost eller som mellanmål.
 
 
Frukt med dip (1-2 portioner)
 
Detta behövs:
 
valfri frukt
(jag valde gröna och röda vindruvor och jordgubbar)
1 dl yoghurt med smak; ex. samoa
1-2 msk kokos
 
Gör såhär:
 
1. Skär frukten i lagom stora bitar.
2. Blanda 1 dl yoghurt med 1-2 msk kokos.
3. Dippa frukten i dipsåsen.

Microknäck med mandel

Snabbare knäck får man leta efter!
 
 
Microknäck med mandel
 
Detta behövs:
 
½ dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk flytande margarin
1/4 dl hackad mandel
knäckformar
 
Gör såhär:
 

1. Placera ut formar på en bricka.

2. Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och margarin i en stor mikrosäker glasskål. Sätt in i mikron på full effekt (700W) i 8 minuter.

Rör i mandeln och fyll därefter smeten i formarna.

 

Dubbla inte satsen! Gör istället flera satser i följd.

 
 

Sega kolasnittar

Enkla och goda kakor som man lätt äter för många av...

 

 

Sega chokladsnittar (50-60 st)

 

Detta behövs:

200 gram margarin
2,5 dl strösocker
2 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl

 

Gör såhär:

Ugn: 200 grader

1. Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
2. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
3. Grädda 13-15 min i ugnen. Låt svalna lite. Skär sedan sneda bitar med en vass kniv direkt.


Kladdigaste kladdkakan

Kladdkaka är ett av de godaste bakverk jag vet. Det passar till allt; vardag, fest, fredagsfikat. Det blir aldrig för mycket!
 
 

Kladdigaste kladdkakan (8-10 bitar)

 

Detta behövs:

75 gram smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl vetemjöl

Gör såhär:

Ugn: 150 grader

 

1. Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter.
2. Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
3. Smält smöret i en kastrull och häll i det i smeten. Tillsätt till sist mjölet.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara tungt gungig när den tas ut ur ugnen.
5. Servera med glass, grädde eller frukt.


Puttes blåbärsrutor

Blåbär är både gott och nyttigt och perfekt att stoppa i mjuka kakor. Det blir saftigt och smarrigt!
 
 
Puttes blåbärsrutor (12 stycken rutor)
 
Detta behövs:
 

75 gram smör
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl lättsockrade frysta blåbär

 
Gör såhär:
 

Ugn: 175 grader

 

1. Rör ihop socker och vaniljsocker poröst.
2. Rör ner äggen och blanda.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner mjölblandningen i smeten.
4. Bröa en form med ströbröd och smör eller lägg bakplåtspapper i botten.
5. Bred ut smeten i en form 20x30 cm och fördela blåbären över kakan.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
7. Låt kakan kallna och sikta över lite florsocker. Skär upp kakan i lagom bitar.

 
 
 

Pestolax i ugn med pressad potatis

Lax i ugn kan varieras på många olika sätt med kryddor, såser etc. I det här receptet använde jag mig mest av saker som jag redan hade hemma. Man tager vad man haver!
 
 
Lax i ugn med pestosås (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
4 portionsfiléer lax
1/2 burk ricottaost (125 gram)
1/2 burk créme fraiche (100 gram)
4 stora tsk grön pesto
saft av 1/2 liten citron
1 dl riven parmesan (eller annan stark ost)
8 potatisar
salt, svartpeppar, vitpeppar
smör till formen
potatispress
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna.
3. Gör såsen. Blanda ihop ricotta, créme fraiche, pesto, citronsaft, parmesan. Smaka av med salt och peppar. 4. Häll såsen över laxfiléerna. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter eller till laxens innertemperatur är 52-55 grader. Använd gärna stektermometer.
5. Skala potatis och koka den i vatten med lite salt. Låt koka upp och sjud sedan på medelvärme i 20 minuter. Pröva med en sticka så att potatisen är genomkokt och känns mjuk.
6. Häll av vattnet. Pressa potatisen i en potatispress eller servera som den är.

Pepparkaksmuffins

Pepparkakor hör julen till! Kryddorna kan används lätt i muffins också. Enkelt recept med få ingredienser!
 
 

Pepparkaksmuffins (10 st)

 

Detta behövs:


1 ägg
1 dl socker
2 msk gräddfil
1 msk lingonsylt
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
1 – ½ msk blandade pepparkakskryddor
1 msk smör
muffinsformar

Gör såhär:


Ugn: 200 grader

 

1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Klicka i rumstempererat smör.
3. Vispa i gräddfil, lingonsylt.
4. Blanda sedan mjöl, bikarbonat och pepparkakskryddor och rör sedan ner blandningen i smeten.
5. Ha 10 muffinsformar framme och fördela smeten.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
7. Låt muffinsen kallna och sikta över lite florsocker.


Kycklingsoppa

En helt okej soppa som blir matig med risoni (små pastagryn).
 
 
 
Kycklingsoppa (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
2 morötter
1/2 purjolök
1.3 L vatten
4 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
0,75 dl risoni (små pastagryn)
3 st kycklingfiléer
1 msk smör
1 msk curry
1 tsk salt
turkisk yoghurt, bröd som tillbehör
 
Gör såhär:
 
1. Skala och tärna morötterna fint, strimla purjolöken.
2. Koka upp vatten, fond och tomatpuré. Häll i risoni och koka 6 min. Lägg i grönsakerna och koka ytterligare 5 min.
3. Dela kycklingfiléerna på längden och skär dem i skivor. Stel dem 3-4 min i smör, curry och salt. Lägg kycklingbitarna i soppan och smaka av med salt.
4. Servera med lite turkis yoghurt och bröd.
 
 

Gino (gratinerad frukt med vit choklad)

Gino är gratinerad frukt i ugn med vit choklad. Oftast serverat med vaniljglass eller grädde. Rätten skapades för första gången på restaurangen PA&CO här i Stockholm. Fräscht, lätt och väldigt gott!
 
 
Gino (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
2 bananer
2 kiwifrukter
2 apelsiner
16 jordgubbar (frysta eller färska)
100 gram vit choklad
lite kokos
vaniljglass eller grädde
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader grillvärme.
2. Skala och skiva frukten och lägg den i en ugnsfast form. Strö över lite kokos.
3. Riv den vita chokladen och täck frukten med den. Gratinera i ugnen i ca. 5 minuter.
4. Servera med vaniljglass eller grädde

Dumlekakor

Dumlekakor är både populära och supergoda. Enklare recept får man leta efter!
 
 
Dumlekakor (24 st)
 
Detta behövs:
 
1 dl socker
200 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
12 dumlekolor
24 aluminiumformar eller kakformar i papper
 
Gör såhär:
 
1. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda sedan ner smör och socker.
2. Dela upp degen i 24 bitar. Rulla till små bollar och placera i varsin form.
3. Tryck ner 1/2 dumlekola i varje degkula.
4. Grädda i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader.
 
Tips! Du kan variera kakorna genom att välja olika sorters dumle eller varför inte en ruta marabou?

Kycklingfilé i ugn med bacon och mozarella

Det här receptet har blivit ett av mina favoritrecept. Har hittills bara lagat det 2 gånger men jag lovar att det kommer bli fler! Gott gott!
 
 
Kycklingfilé i ugn med bacon och mozarella (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
4 kycklingfiléer
4 skivor bacon
1 mozarella
salt, peppar, timjan
lite olja
1 påse potatiskroketter
sallad
tomat
gurka
morötter
tzatziki
 
Gör såhär:
 
Ugn: 175 grader
 
1. Gör en liten skåra i mitten på varje kycklingfilé. Salta, peppra och krydda med lite timjan.
2. Skär 4 rejäla bitar av mozarellan och lägg mitt i skåran.
3. Ta fram 4 skivor bacon och skär dem i hälften. Lägg 2 bitar (halvor) på kycklingen så att de täcker mozarellan.
4. Olja en ugnssäker form och lägg i kycklingfiléerna. Stek i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter (eller till att innertemperaturen på kycklingen är 70 grader).
5. Tillaga potatiskroketterna i ugnen. Se tillagning på förpackningen.
6. Gör en stor sallad av sallad, tomat, gurka och morötter. Servera med tzatziki.

Köttfärsbiffar i grönpepparsås

Köttfärsbiffar kan lätt bli tråkigt men med en god sås till så blir rätten mycket roligare!
 
 
Köttfärsbiffar i grönpepparsås (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
500 gram köttfärs
1 ägg
3 msk ströbröd
lite vatten
salt
vitpeppar
1/2 gul lök hackad
1 pressad vitlöksklyfta
lite tomatpuré
smör att steka i
pasta
 
Grönpepparsås:

2 dl créme fraiche
1 tsk grönpeppar
1 tsk soya
1 tsk timjan
1/2 dl vatten
 
Gör såhär:
 
1. Blanda ihop allt, köttfärs sist. Låt stå.
2. Rulla biffar och stek i en stekpanna med lite smör. Ca 3 minuter på varje sida, ta sedan upp biffarna.
3. Rör ner ingredierna till såsen i stekpannan. Koka upp såsen och krydda på den mer om det skulle behövas.
4. Lägg ner biffarna i såsen, låt koka någon minut. Servera med pasta

Drottninggrottor

Egentligen kan man använda vilken sylt som helst till dessa kakor. Jag valde att använda drottningsylt som är en blandning av blåbär och hallon men det går lika bra med jordgubbssylt eller ren hallonsylt!

 

 

Drottninggrottor (24 st)

 

Detta behövs:

 

125 gram smör
¾ dl socker
2 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl drottningsylt
24 Småkaksformar av papper

Gör såhär:

Ugn: 200 grader

1. Blanda alla ingredienserna i en matberedare. Smöret ska vara kylskåpskallt. Mixa ihop tills det blir en deg.
2. Forma degen till en längd och skär den i 24 bitar. Rulla varje bit till en jämn boll och lägg i formarna.
3. Gör en grop i varje boll med fingret och lägg i en liten klick sylt.
4. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda grottorna i 10-12 minuter.
6. Pudra med lite florsocker genom en sil när de är kalla.

Klassisk smulpaj med äpple och kanel

En klassisk smulpaj med äpple och kanel är en oemotståndlig efterrätt att bjuda på. Servera med vaniljsås, glass eller grädde!
 
 
Klassisk smulpaj med äpple och kanel (6-8 portioner)
 
Detta behövs:
 
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
3 msk socker
100 gram smör
lite sirap (blir knäckigt)
 
4 äpplen
1/2 dl socker
1 tsk kanel
 
vaniljsås, glass eller grädde till servering
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjöl, socker och havregryn i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och blanda allt till en grynig massa.
3. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och strö över socker och kanel. Fördela smuldegen över fyllningen.
4. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
5. Servera med vanilsås, glass eller grädde.

Saffransmuffins

Saffran hör till jul och advent. En del gillar det, andra avskyr det, jag tycker faktiskt det är toppen! Jag är egentlegen inte alls så mycket för muffins men jag ville ändå prova dessa eftersom att det är lite äpplen i också.
 
 
Saffransmuffins (12 st)
 
Detta behövs:
 
150 gram rumsvarmt smör
2 1/4 dl socker
1 paket saffran
1 sockerbit (eller lite strösocker)
3 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 äpple
muffinsformar
 
Gör såhär:
 
1. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit (eller lite strösocker) i en mortel.
2. Skär smöret i bitar och blanda tillsammans med socker och saffran. Tillsätt ett ägg i taget.
3. Rör samman vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Den kommer att bli ganska tjock. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten.
4. Skala, halvera och kärna ur äpplet och skär i tunna skivor.
5. Stick ner 2 äppelskivor i varje muffins.
6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 16-18 minuer - tills de har blivit gyllenbruna.

Caesarsallad

En ceasarsallad kan se ut på många olika sätt - kärt barn har många namn liksom och i detta fall blir det väl - en god sallad har många olika ingredienser.
 
 
Ceasarsallad (4 portioner)
 
Detta behövs:
 
1 grillad kyckling (alt. kycklingfilé som steks)
1 kruka romansallad
½ påse minimorötter
ca 10-15 coctailtomater
1 avokado
lite färsk sparris
parmesanost skuren i tunna skivor
brödkrutonger
caesardressing (lallerstedts tycker jag är bäst)
 
 
Gör såhär:
 
1. Skölj och skär romansalladen i bitar.
2. Skär tomat, minimorötter, sparris och avokado i bitar och strö över salladen.
3. Skär kycklingen i bitar (alt. stek kycklingen i smör och skär den i bitar).
4. Häll på skivad parmesanost, brödkrutonger och caesardressing.
 

Kladdkakemuffins

Kladdkaka är en av mina favoritkakor och passar nästan lika bra i muffins formar som i en stor form. Och smeten är så god!

 

 

Kladdkakemuffins (15 st)

 

Detta behövs:

2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smör
3 dl mjöl

Muffinsformar
Vispgrädde till servering
Strössel
ev. smält mörk choklad

Gör såhär:


Ugn: 175 grader

1. Smält smöret.
2. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
3. Fyll formarna till ¾ och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Under tiden kan man vispa grädde.
4. Låt dem svalna och servera tillsammans med vispad grädde, strössel och ev. smält mörk choklad.

Pepparkaksmaränger

Maränger är alltid sött och gott och med lite pepparkakor i blir det julstäming minsann! :) Perfekt till glöggfikat och advent! Se till att vispa riktigt ordentligt bara så att det blir ett hårt skum!
 
 
Pepparkaksmaränger (ca 30 st)
 
Detta behövs:
 
3 st äggvitor
2 dl socker
några pepparkakor (typ 10 st)
 
Gör såhär:
 

1. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum med elvisp.
2.Prova att vända bunken upp-och-ned. Marängen är klar när den fastnar i bunken och inte rinner ut.
3. Smula några pepparkakor och rör ner dem.
4. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger i valfri storlek på pappersklädda plåtar (det går åt 2 plåtar). Det går såklart också att klicka ut smeten med en tesked, men då blir de såklart inte lika fina.
5. Grädda i 100° varmluft (125° vanlig ugnsvärme, men varmluft är att föredra eftersom man då kan grädda båda plåtarna samtidigt) i ca 50 min-1 timme beroende på storlek. Plocka ut en maräng och smaka på innan du tar ut resten, det är så trist om de är blöta i mitten.


Nougatglass

Underbart krämig italiensk hasselnötsglass som smälter i munnen. Perfekt att ha som avrundning på julbordet.
 
 
Nougatglass (4-6 personer)
 
Detta behövs:
 
3 dl mjölk (3%)
2 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl nutella (100 g) eller annan nougat på burk
 
Servering:

1 färsk ananas skuren i bitar
 
Gör såhär:
 
1. Värm mjölken i en stor kastrull, ta från värmen precis innan den börjar koka.
2. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Vispa ner den lite varma mjölken i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen.
3. Sjud på svag värme, under omrörning, tills smeten har tjocknat.
4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädde (ej vispad) och nutella. Låt smeten svalna helt innan den körs i glassmaskin. Ställ kastrullen utomhus med lock eller i kylskåpet så svalnar den fortare.
5. Kör blandningen i en glassmaskin ca 30 minuter, tills glassen blivit krämig (se anvisningar på glassmaskinen).
6. Frys direkt eller lägg upp i skålar. Servera gärna med färsk ananas.

Babotie - sydafrikansk köttfärsrätt

Gillar man sötma och frukt i mat så gillar man den här roliga rätten! Dock är den ganska dyr att göra, så det är nog inget för en fattig student.
 
 
Babotie - sydafrikansk köttfärsrätt (6 portioner)
 
Detta behövs:
 
800 g nöt- eller lammfärs
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 msk curry
1 ½ tsk salt + ½ tsk salt
8-10 torkade aprikoser, 50 g
1 dl russin, 70 g
1 dl vatten
4 dl mjölk
4 stora ägg
½ dl mandelspån (kan uteslutas)
 
Mangosallad:
 
2 mogna mangos
125 g blandad sallad
½ röd lök
 
Dressing:
 
1 msk pressad lime (1 limefrukt)
2 msk olja
1 krm salt
lite cayennepeppar
 
Tillbehör:
 
turkisk yoghurt, bröd eller ris
 
Gör såhär:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Bryn färsen i oljan. Hacka löken och låt den fräsa mjuk med färsen.
2. Tillsätt curryn och låt den fräsa med i ½ minut. Salta 1 ½ tsk. Tillsätt aprikoser skurna i bitar, russin och vatten. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.
3. Vispa samman mjölk, ägg och ½ tsk salt. Häll köttfärsröran i en ugnssäker form. Häll äggstanningen över och strö ev. över lite mandelspån.
4. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter tills äggstanningen stannat.
5. Förbered mangosalladen. Kärna ur och skala mangon. Skär fruktköttet i bitar. Blanda ingredienserna till dressingen och häll över mangobitarna. Inför serveringen blandar du ner sallden och tunnt skivad rödlök.
6. Servera färsen med mangosallad, turkisk yoghurt, bröd eller ris.
 
 

RSS 2.0